Blockchain Nasıl Çalışır
Blockchain Nasıl Çalışır

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Blockchain Nasıl Çalışır? Blockchain, Türkçe ismiyle blok zincir nedir? Nasıl çalışır? Blockchain, herhangi bir otoriteye ya da merkeze ihtiyaç duymadan, verilerin ağ üzerinde saklanabildiği bir teknolojidir. Blockchain sayesinde veriler saklanıp, depolanabilmektedir.

Bu yazımızda sizlere Bitcoin ile beraber hayatımıza giren Blockchain ile ilgili bilgiler vereceğiz. Eğer siz de bu konuya ilgiliyseniz ve aklınızda soru işaretleri varsa, yazımızı mutlaka sonuna kadar okumalısınız.

300’den fazla kripto para ile ticaret yapmak, lending ve staking’den kazanç sağlamak için bu linkten Binance’ye kayıt olabilirsiniz.

Blockchain

Blockchain, Bitcoin ile birlikte hayatımıza girmiştir. Genel olarak tanımlamamız gerekirse, verileri ağ üzerinde kayıtlı tutan bir teknolojiyi oluşturmaktadır. Fakat eski veriler üzerinde herhangi bir düzenleme olanağı sunmaz. Bundan dolayı, geleneksel veri tabanları ile bir benzerlik göstermemektedir.

Gelecekteki işlemlerin listelendiği dijital bir kayıt defteri tarzında çalışmaktadır. Her blok içerisinde, önceki blokun hash kodu ve işlem bilgileri bulunur. Bu bağlamda, her blok kendinden öncekine şifreli bir şekilde bağlı olduğundan, bu veriler üzerinde herhangi bir değişiklik yapılabilmesi söz konusu değildir. Bunun sonucunda da verilerin asla değiştirilmediği ve güvenilir bir şekilde korunulduğu garanti altındadır.

Blockchain ağında veriler bloklar halinde saklanır. Ağa bağlı donanımlarda, işlenen verileri uygun bir biçimde bir araya getirerek sıralar. İşlemler tamamlandığında ise, tüm bu veriler özet bir fonksiyona, hash dediğimiz yazılıma dönüştürülür. Sonuç olarak Blockchain, değiştirilemez ve elde edilemez kayıtları güvenli bir şekilde tutmamıza yardımcı olur. Bu teknolojiyi bu kadar önemli ve büyük yapan şey ise, merkezi bir otoriteye ihtiyaç duyulmamasıdır.

Verilerinizi, siber saldırılardan ve manipüle olaylarından uzak tutarak güvenli bir şekilde, hiçbir otoriteye ihtiyaç duymadan, Blockchain ile koruyabilirsiniz. Sistemin güvenliği, bu sisteme katılan insan sayısına bağlıdır. Blockchain sistemine ne kadar fazla insan katılırsa, sistemin güvenliği de o derece artmış olacaktır.

Blockchain

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blockchain ağı, bir merkez tarafından yönetilmemektedir. Tüm bilgisayar ve donanımlar blok zinciri üzerindeki verilere erişebilir. Bu verilerde, işlemler ve işlemlerin kim tarafından ne zaman yapıldığı şeffaf bir şekilde gözükebilir. Blockchain, değiştirilemez bir yapıdadır. Bu yüzden herhangi bir finansal işlemde düzeltme yapmak istiyorsanız, yeni bir kayıt ekleyerek bu düzeltmeyi gerçekleştirebilirsiniz. Veri üzerinde herhangi bir değişim yapamazsınız. Fakat yeni bir kayıt ekleyerek veriyi düzeltebilirsiniz.

Blockchain kullanımında tüm kimliklendirme, ağ tarafından tanımlanmış kullanıcı kimlik numaraları ile yapılır. İşlemlerde ad soyad gibi bilgiler yerine, bu kimlik numaraları kullanılarak işlemler gerçekleştirilmektedir. Yapılan işlemler sonucunda da, kullanıcılar tarafından doğrulanarak gerçekleştirilen kayıtlar kalıcılaştırır.

Blockhain sisteminde, Bitcoin platformunda olduğu gibi blok zincirdeki sistemin tek bir sahibi yoktur. Bu ağı kullanan herkes, Blockchain yapısının ortağıdır.

Blockchain Güvenli midir?

Peki Blockchain güvenli midir? Verilerimizin saklanmasında bu kadar etkili ve güçlü olan bir yöntemin, güvenilirliği en fazla tartışılan konulardan biridir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bu sistemin merkezi bir otoritesi yoktur. Sistemin güvenilirliği tamamen kullanıcılara aittir. Sisteme ne kadar çok veri girilirse, güvenlik o kadar artmış olur. Blockchain’i bu kadar özel kılan ve tercih edilmesini sağlayan tek sebep, sadece şifreli blokları değildir.

Blockchain Güvenli midir scaled

Blockchain tabanında saklı tutulan verilerde, herhangi bir tutarsızlık görülmesi durumunda, ağdaki bilgisayarın çoğunluğunda tutulan veri geçerli ve doğru veri olarak sayılır. Bu sayede de bazı kötü niyetli kişiler tarafından verilerde değişiklik yapılması oldukça güçlü bir hal alır.

Blockchain platformunu bu kadar güçlü yapan noktalardan biri, değiştirilemez ve zarar göremez bir savunma mekanizmasına sahip olmasıdır. Blockchain nasıl çalışır? konusu ile ilgili merak ettiklerinizi yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

Blockchain Nasıl Çalışır?